Friday, 8 March 2013

Tambah Ketinggian Anda .

Assalamualaikum~ 
Hai ! Hari ni nak bagi tips macam mana nak tambah ketinggian anda ;) tapi bukan guna pembedahan ke apa , cuma secara semulajadi . Tapi takde lah buat tips ni terus tinggi , cuma kena rajin lakukan je . Okay ? nak tahu ?

Here we go ! Kita kena ada senaman yang sesuai , contoh senaman yang sesuai untuk menambah ketinggian adalah :
1.  Stretching 
macam ni , senang je cuma kena holds beberapa saat .


kalau rasa yang ni macam susah , banyak lagi jenis stretching yang lagi senang orang nak ikut .



okay , banyak kan ? boleh pilih, ceh , kalau saya biasa buat yang "Hamstring Stretch" mudah sebab dalam keadaan duduk .

So next one , namanya "Head to Knee" senaman yang ni agak susah bagi yang baru tahu sebab badan kena lembut .


amacam ? tapi boleh je buat dalam keadaan duduk . 
dalam video bawah ni dia tunjuk cara2 nak "Head to Knee" dalam keadaan berdiri .




Seterusnya, anda boleh cuba "Standing Forward Bend" 
yang ini :


tapak tangan mesti cecah lantai yee , badan pun kena lembut , tapi kalau dah hari2 buat kan senang nanti .
klik sini lebih tepat sebab dia ajar step by step .


Lagi, senaman yang sesuai ialah "Downward Facing Dog" bukan berdepan dengan anjing betol2 ehh . nama senaman je macam ni , ahahaaa .


Ok . senaman ni paling senang aku rasa . Cara2 nak buat senaman ni kena buat pose macam merangkak dulu pastu baru naikkan badan macam dekat gambar tu .

Dah habis ? belom lagi ! Yang ni senang jugak "Hanging" orang kita panggil sengayut , apalagi sengayut je kat mana2 yang sesuai cepat . 


kalau masa kecik2 tu selalu sengayut kat pokok kan ? patotlah rupenya nak cepat tinggi , tapi mak selalu tak bagi sebab takot jatuh . ahaha , dulu punya cerita , abaikan .


Hah yang last ni , berenang jek , tahu tak kenapa berenang boleh dikategorikan sebagai senaman untuk tambah ketinggian? sebab masa kita berenang naturally kita punya badan akan stretching , sebab tu masa berenang kena buat banyak style sebab kita tengah stretching dalam air .


Ok , lakukan senaman ni setiap hari , good luck ye !






No comments:

Post a Comment